Kod

niedziela, 15 maja 2016

KOLACJA U DORISS :) na zdrowym żywieniu - Przepis na chlebek z ziarnami bez glutenu, fasolkę po bretońsku i postne leczo.

KOLACJA NA ZDROWYM ŻYWIENIU OD DORISS :)

Zapraszam do grupy wsparcia na wychodzeniu z postu :) link poniżej:
https://www.facebook.com/groups/1718512948420165/


FILM KROK PO KROKU JAK GOTUJĘ - OBEJRZYJ PROSZĘ:)

1. CHLEB Z ZIAREN BEZ GLUTENU 



W filmie opowiadam i pokazuję wszystko także skupie się teraz na konkretach .

  Składniki:




kasza jaglana
nasiona chia
pestki słonecznika
orzechy brazylijskie strate na tarce
garstka orzechów ziemnych
siemię lniane mielone
siemię lniane w pestkach
pestki dyni
amatantus
sól himalajska 1 łyżeczka
woda 

Przygotowanie :

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i blenderujemy dodając zimnej wody żeby był lepszy poślizg, dodajemy łyżeczkę soli himalajskiej  . Nasiona, pestki, orzechy, siemię moczymy w wodzie ok godzinki . Amarantus wcześniej gotujemy 15 minut i odcedzamy. Wszystko razem mieszamy, formujemy w brytwance i do piekarnika . Pieczemy pierwsze 15 minut 200 stopni potem zmniejszamy do 180 ogólnie pieczemy godzinkę chyba, że mamy bardzo wysoki chleb to kontrolujemy i możemy więcej, mój się piekł aż półtorej :).
Chleb ma ogromnie dużo minerałów białka i dobryh tłuszczy to bogactwo witamin i nadaje się dla osób które nie tolerują glutenu.

2. FASOLKA PO BRETOŃSKU



Składniki:

Fasola biała Jaś
sól himalajska
cebula ja dałam 4 małe na pół dużego garnka
olej kokosowy 100% virgin na zimno tłoczony 
( ja kupuję w firmie  Vivio -Kliknij tu i wejdziesz w zakupy tej firmy)
liść laurowy 3 szt
majeranek
tymianek
przecier pomidorowy

Przygotowanie:

Fasolę moczymy dzień wcześniej , ja moczyłam 20 godzin, następnie odcedzamy dajemy świeżą wodę i gotujemy godzinę z liściem laurowym . Po godzinie dodajemy przecier pomidorowy i resztę składników i gotujemy do miękkości pół godziny sprawdzamy i próbujemy do smaku.
Na koniec żeby nie zagęszczać mąką blenderujemy część fasolki w garnku wtedy jest bardziej gęsta jak to woli.
Pamiętajmy, że fasola jesli nie przyrządzamy jej  mięsem nie będzie nas wzdymać :).

Fasola jest źródłem białka. Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać witaminę Awitaminę D, witaminę E, witaminę K. W fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Lignany znajdujące się w fasoli zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. 

3. LECZO DLA POSTUJĄCYCH NA DIECIE WARZYWNO-OWOCOWEJ

(zdjęcie przed ugotowaniem )
Składniki:

cebula 
cukinia
czosnek
ogórek kiszony
papryka czerwona 
dwa pomidory 
oregano
sól himalajska
papryka słodka i wędzona
Ilości składników wedle uznania
Świeża maga lub pietruszka na koniec wkrojona :)

Przygotowanie:

Gotujemy, dusimy pod przykryciem do miękkości bez smażenia.

Życzę smacznego :)

3 komentarze:

  1. A czy można prosić o proporcje składników do zrobienia chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szczerze to sypałam na oko :) Bo to zależy jakie masz i ile pestkowych lub orzechów nie musisz trzymać się tu proporcji.
      Zależy także jak duża blaszka twoja.

      Usuń
    2. Mam zwykłą keksówkę. Na oko sypać to ciężko będzie, bo nie mam pojęcia ile np kaszy jaglanej - więcej niż połowę masy itp. Początkująca w pieczeniu chleba jestem :)

      Usuń