Kod

niedziela, 22 maja 2016

PRZEPIS NA ZDROWE CIASTO BEZ CUKRU

ZDROWE  CIASTO  BEZ  CUKRU 





                                           TU Z TRUSKAWKAMI, KIWI I JABŁKAMI


                                                     TAK WYGLĄDA ZE ŚLIWKAMI 


Za tym moim ciastem przepadają wszyscy domownicy jestem bardzo dumna bo mają zdrowe ciasto bez cukru.

CIASTO MOŻNA MODYFIKOWAĆ NA SWOJE SPOSOBY :)

SKŁADNIKI:

  1. OWOCE na wierzch  SEZONOWE : śliwki węgierki, truskawki, kiwi, maliny, morele i inne jakie chcemy i lubimy ( na zdjęciu, truskawki, jabłka i kiwi) proporcja przykładowa np śliwki - 25 sztuk (jeśli robimy z samych śliwek)
  2. Płatki owsiane górskie - całe opakowanie 0,5 kg ja kupuję w biedronce.
  3. Rodzynki 100 gram
  4. Żurawina-100 gram
  5. Banany jako podstawa do spodu ciasta- 8 sztuk i smakujemy czy słodkie w połączeniu ze wszystkim.
  6. Może być miód ale nie musi, mi wystarczają banany dodaję jeden więcej jak próbuje i czuje , że mało słodkie.
  7. Cynamon lub nie jak kto lubi ilości jakie lubi raczej ie przesadzać.

PRZYGOTOWANIE:

  • Namaczamy 0,5 kg płatków owsianych w dobrze ciepłej wodzie- płatki muszą być namoczone żeby zmiękły, ale nie mogą pływać w wodzie, ma być gęsto.
  • Dodajemy 8 bananów wcześniej ugniecionych tłuczkiem do ziemniaków- nie miksujemy :)
  • Rodzynki i Żurawinę  także moczymy w gorącej wodzie ponieważ konserwują  je dodatkowo cukrem i olejem, a my chcemy to wypłukać:)
  • Możemy dodać miód - łyżkę stołową , ale nie musimy - to dla słodyczojadów.
  • Łączymy i mieszamy razem, ale UWAGA! mieszamy łyżką stołową nie miksujemy i nie robimy papki z tego.
  • Rozkładamy na dużą blachę połowę ciasta i dodajemy pokrojone owoce -  to będzie środek ciasta.
  • Następnie  dodajemy resztę ciasta ( płatki owsiane zmieszane z bananami itp) i na wierzch resztę owoców.
  • Polecam ciasto z kwaśnymi owocami, wtedy jest bardzo fajne połączenie, moje ulubione ze śliwkami, morelami.
  • Pieczemy 1,5 godziny na 190 stopni jeśli mamy dużą blachę  ciasta.


Życzę SMACZNEGO :)



Link do Grupy wsparcie na FB - Dieta Dr Dąbrowskiej

16 komentarzy:

  1. 0,5 kg płatków czy wody ? bo nie rozumiem :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak płatki owsiane namoczone w wodzie, tak,żeby nie płwały tylko nasiąkły zrobiły się miękkie:)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak to zrobiłaś ale mnie wyszło ciemne płaskie ciasto, mokre nie o konsystencji ciasta tylko papki. Dlaczego Twoje jest żółte jak drożdżowe? Dodajesz tam jajek jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie dodaję jajek, są tylko banany zbite tłuczkiem, nie robimy papki z tego. Nagram z tym film bo myślałam jednak,że to takie proste, a nie dla wszystkich.

      Usuń
    2. Witaj, nie dodaję jajek, są tylko banany zbite tłuczkiem, nie robimy papki z tego. Nagram z tym film bo myślałam jednak,że to takie proste, a nie dla wszystkich.

      Usuń
  5. Filmik by sie przydał, bo mi też taka papka wyszła - po włożeniu do lodówki wyszło z tego coś jak baton, ale nie o taka konsystencję chodziło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do lodówki a nie do piekarnika ?

      Usuń
  6. Świetny przepis, zrobiłam i wyszło pyszne. Ale następnym razem zrobię taką szarlotkę, zetrę jabłka na tarce o dużych oczkach. Babcia robiła pyszna szarlotkę ale z mąki, ja zrobię z płatków i bananów :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam je wczoraj, na ciepło było ok. Dzisiaj już niestety smakuje jak gęsta kleista owsianka a niestety u mnie w domu nikt nie jest jej fanem. Ciasto się trzyma razem i dobrze kroi ale nie wygląda tak jak twoje, jest szare i brzydkie. Banany ugniotłam tak jak Ty, skąd u Ciebie ten piękny żółty kolor?

    OdpowiedzUsuń